VIZIJA

Motnje spanja so zelo pogoste, saj samo za kronično nespečnostjo trpi več kot 30% ljudi.  Nespečnost pa ni edina, saj po Mednarodni klasifikaciji motenj spanja (International Clasification of Sleep Disorders, 2014) poznamo več kot 90 različnih motenj spanja. Pomembno je, da motnje spanja pravočasno prepoznamo, saj jih lahko uspešno zdravimo in preprečimo njihove dolgotrajne posledice. Nezdravljene motnje spanja vodijo v kronične bolezni, kot so motnje v delovanju srčno-žilnega sistema, motnje višjih živčnih funkcij (kot so motnje koncentracije, spomina), motnje razpoloženja, predvsem depresija. Motnje spanja vodijo tudi v prekomerno dnevno zaspanost, ki po Pravilniku za voznike motornih vozil ni združljiva z vožnjo. Nezdravljene motnje dihanja v spanju so dejavnik tveganja za možgansko kap, srčni infarkt in nenadno smrt v spanju. Nevarne so tudi posledice nočnega in izmenskega dela, ki zaradi motenega spanja povečajo tveganje za nesreče pri delu in razvoj raka dojke, debelega črevesja in prostate. Zadostno in zdravo spanje je eden izmed osnovnih pogojev za zdravo rast in razvoj otrok in mladostnikov in njihovo učno in akademsko uspešnost. Kronično neprespani mladostniki so nagnjeni k bolj tveganim oblikam vedenja, ki vključuje tudi zlorabo različnih poživil in nedovoljenih drog. Moteno in nezadostno spanja vodi v debelost in metabolni sindrom ter in posledične srčno-žilne in možgansko-žilne bolezni kot najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. Tudi sodobni način življenja zaradi preobremenjenosti in stalne dosegljivosti na telefonu vodi v motnje cirkadianih ritmov in izgorelost, katerih glavni problem je porušen ritem spanja in budnosti.

Namen Centra za motnje spanja je preventiva in zgodnje prepoznavanje vseh 90-ih oblik motenj spanja ter ustrezno svetovanje v vseh starostnih obdobjih. Celostna obravnava bolnikov z motnjami spanja je možna le ob strokovnosti na najvišjem nivoju, ki se izkazuje z delom zdravnikov specialistov (nevrolog ali otroški nevrolog) z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami na področju klinične somnologije (vede o spanju) in certifikatom Eksperta za motnje spanja (Sleep Expert), ki ga podeljuje krovna strokovna in raziskovalna evropska organizacija (European Sleep Research Society-ESRS). Svetovanje v Centru za motnje spanja poteka po evropskih smernicah za klinično obravnavo v Evropskih centrih za motnje spanja in s tem bolnikom zagotavlja enak nivo obravnave kot drugje v Evropi.

Naša vizija je ozaveščati o pomenu spanja in pomagati posameznikom z motnjami spanja in hkrati izvajati preventivo, kot izobraževanje in svetovanje na različnih ravneh (kot so podjetja, vozniki, športniki in rizičnim skupinam (npr.nosečnicam, staršem dojenčkov in malčkov, dijakom in študentom, poslovnežem, starostnikom, delavcem v nočnem in izmenskem turnusu, osebam s prekomerno telesno težo)), kjer so motnje spanja pogoste, a žal spregledane in neustrezno zdravljene lahko vodijo v kronične bolezni, slabšo storilnost, zmanjšane motorične sposobnosti, slabši učni in delovni uspeh, ter prometne nesreče.