KAJ SMO

Smo Center za motnje spanja (CMS), v katerem na podlagi evropskih standardov medicine spanja in njene krovne organizacije Evropske zveze za raziskavo spanja (ESRS) ozaveščamo o pomenu spanja in najrazličnejših oblikah motenj spanja. Naše poslanstvo je ozaveščati, da je spanje pomembno za dobro telesno in duševno delovanje, ter da je poleg zgodnjega odkrivanja in zdravljenja motenj spanja izrednega pomena tudi svetovanje in preventiva zdravega spanja v vseh starostnih obdobjih in za različna ožja področja, kjer je zdravo spanje pomembno za dobro delovanje (mladostniki, športniki, managerji, starostniki).

Vizija

Motnje spanja so zelo pogoste, saj samo za kronično nespečnostjo trpi več kot 30% ljudi.  Nespečnost pa ni edina, saj po Mednarodni klasifikaciji motenj spanja (International Clasification of Sleep Disorders, 2014) poznamo več kot 90 različnih motenj spanja. Pomembno je, da motnje spanja pravočasno prepoznamo, saj jih lahko uspešno zdravimo in preprečimo njihove dolgotrajne posledice. Nezdravljene motnje spanja vodijo v kronične bolezni, kot so motnje v delovanju srčno žilnega sistema, motnje višjih živčnih funkcij (kot so motnje koncentracije, spomina), motnje razpoloženja, predvsem depresija. Motnje spanja vodijo tudi v prekomerno dnevno zaspanost, ki po Pravilniku za voznike motornih vozil ni združljiva z vožnjo. Nezdravljene motnje dihanja v spanju so dejavnik tveganja za možgansko kap, srčni infarkt in nenadno smrt v spanju. Nevarne so tudi posledice nočnega in izmenskega dela, ki zaradi motenega spanja povečajo tveganje za razvoj raka dojke, debelega črevesja in prostate. Tudi sodobni način življenja zaradi preobremenjenosti in stalne dosegljivosti na telefonu vodi v motnje cirkadianih ritmov in izgorelost, katerih glavni problem je porušen ritem spanja in budnosti.

Namen Centra za motnje spanja je preventiva in zgodnje prepoznavanje vseh 90-ih oblik motenj spanja ter ustrezno svetovanje. Celostna obravnava bolnikov z motnjami spanja je možna le ob strokovnosti na najvišjem nivoju, ki se izkazuje z delom zdravnikov specialistov (nevrolog ali otroški nevrolog) z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami na področju klinične somnologije (vede o spanju) in certifikatom Eksperta za motnje spanja (Sleep Expert), ki ga podeljuje krovna strokovna in raziskovalna evropska organizacija (European Sleep Research Society-ESRS). Svetovanje v Centru za motnje spanja poteka po evropskih smernicah za klinično obravnavo v Evropskih centrih za motnje spanja in s tem bolnikom zagotavlja enak nivo obravnave kot drugje v Evropi.

Naša vizija je ozaveščati o pomenu spanja in pomagati posameznikom z motnjami spanja in hkrati izvajati preventivo, kot izobraževanje in svetovanje na različnih ravneh (kot so posamezniki, podjetja, vozniki, športniki in rizičnim skupinam (npr.nosečnicam, staršem dojenčkov in malčkov, dijakom in študentom, poslovnežem, starostnikom, delavcem v nočnem in izmenskem turnusu, osebam s prekomerno telesno težo)), kjer so motnje spanja pogoste a žal spregledane in neustrezno zdravljene lahko vodijo v kronične bolezni, slabšo storilnost, zmanjšane motorične sposobnosti, slabši učni in delovni uspeh, ter prometne nesreče.