Dober spanec, bister um, vse dobro – svetovni dan spanja

Spoštovani, 

danes, 18. marca 2022, obeležujemo svetovni dan spanja. Ob tej priložnosti vam v nadaljevanju posredujemo izjavo Slovenske skupine za spanje pri Slovenskem zdravniškem društvu in Centra za motnje spanja. 

Izjava za javnost 

Dober spanec, bister um, vse dobro

V petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom Dober spanec, bister um, vse dobro. Spanje je primarna možganska aktivnost v zgodnjem življenjskem razvoju, ki zavzame več kot polovico prvih nekaj let človekovega življenja. 

Pomanjkanje spanja pri otroku lahko povzroča posledice tako pri njegovem telesnem kot kognitivnem razvoju. V spanju se izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju otroka. 

Dobro spanje izboljšuje telesno odpornost in imunski odziv, dobrodejno pa vpliva tudi na duševno zdravje in čustveno razpoloženje. Novejša spoznanja potrjujejo pomembno vlogo spanja pri obdelavi informacij v osrednjem živčevju, utrjevanju spomina, učenju in drugih višjih živčnih dejavnostih. 

V spanju se iz možganov odstranjujejo produkti presnove, katerih kopičenje nas vodi v prezgodnje staranje in demenco. Zadostno in zdravo spanje je tako eden izmed osnovnih pogojev otroka za normalno rast in razvoj ter zdravo odraščanje. 

Žal tudi ob letošnjem svetovnem delu spanja vsem otrokom ta osnovni življenjski pogoj ni samoumevno zagotovljen. Brezsmiselna vojna v Ukrajini je številne otroke potisnila v za spanje nemogoče pogoje v prenatrpanih kleteh in zakloniščih, ali pa jih je pregnala v beg, razdrla njihovo družinsko okolje ter jih tako izpostavila izraziti zaskrbljenosti in stresu. Na krut način jih je prikrajšala tudi za zdravo spanje in s tem vir dobrega počutja ter temelj zdravja in varnosti. 

Slovenska skupina za spanje pri Slovenskem zdravniškem društvu in CMS-Center za motnje spanja zato pozivata širšo javnost, da stopimo skupaj in pomagamo ukrajinskim otrokom vsaj nekoliko izboljšati njihovo spanje z donacijami odej, spalnih vreč, vzglavnikov, žimnic in posteljnine oziroma z donacijami finančnih sredstev, ki bi nesrečnim otrokom omogočila primernejše pogoje za zdravo spanje. 

Ob vedno večjem valu begunskih otrok zato pozivamo zdravnike, zdravstvene delavce, psihologe, družbo in posameznike, da skupaj poskrbimo za varno in mirno spanje otrok v novem okolju, saj letošnji slogan Svetovne zveze za spanje Dober spanec, bister um, vse dobro velja za vse otroke sveta. 

izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj dr. med. in 

doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar dr. med. 

Evropski ekspertinji za motnje spanja

73 thoughts on “Dober spanec, bister um, vse dobro – svetovni dan spanja

Comments are closed.